Duurzame Energie Infrastructuur Wageningen
Het project Duurzame Energie Infrastructuur Wageningen (DEI) is een gezamenlijk project van de gemeente Wageningen, netwerkbedrijf Alliander, WageningenUR, de Woningstichting, Idealis, het Wage¬nings Ondernemers Contact, Coöperatie Vallei Energie en de provincie Gelderland. Deze partners realiseren zich dat er een enorme transitie zal moeten plaatsvinden in energievoorziening.
Klimaatneutraal
De gemeente heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. De centrale DEI-vraag is dan ook hoe we Wageningen in de toekomst kunnen verwarmen (en koelen) en welke rol het gasnet hier nog in speelt. Om klimaatneutraal te worden willen we op wijkniveau een gezamenlijk visie vormen en daar vervolgens (per vijf jaar) een actieplan aan koppelen.. en dit uitvoeren. En, natuurlijk willen wij hier graag wijkbewoners bij betrekken.Daarom zoekt de gemeente wijk- energie coördinator. Bent u nieuwsgierig en/of wilt u wijk energie coördinator worden? Lees dan hier verder.
Wageningen klimaat neutraal
De gemeente Wageningen heeft het streven om in 2030 een klimaatneutrale gemeente te zijn. De routekaart hiervoor is in 2012 vastgesteld. TT Vallei heeft hieraan actief meegewerkt.
In oktober 2013 is een avond over de voortgang van Wageningen klimaatneutraal georganiseerd. Een samenvatting werd gegeven van de successen van duurzaam bouwen, energiebesparing bij huishoudens, zonne-energie, wind, mobiliteit en beperken van vleesconsumptie (dit bevat bijna 50% van de CO2 uitstoot van Wageningen
Wageningen Klimaatneutraal in 2030 is nu twee jaar op weg en veel verschillende partijen binnen werken er aan mee. De wethouder van klimaat Lex Hoefsloot is er trots op. `We liggen redelijk op schema` zegt hij `En dat danken we aan de inzet van veel partijen binnen de gemeente. Het is fantastisch wat o.a. de Woningstichting, Marin en het NIOO al bereikt hebben. Ook de burger zet zich zich in, bijvoorbeeld bij energiebesparing in woningen en in renovatieprojecten in o.a. de Weiden, Tarthorst en Roghorst.` Er moet nog erg veel gebeuren. De mooie plannen bijvoorbeeld voor energiebesparing en renovatie in De Hoef, Tarthorst en Roghorst zijn veel belovend, maar duur. In de praktijk is er nog niet echt veel bespaard.
Wim Haver, voorzitter van de werkgroep energie, schetste een beeld van de voortgang. Vooral met zonnepanelen zijn al grote stappen gezet. 1,2 Mw (miljoen kWh) ligt al op Wageningse daken, ook bij huurwoningen. Door nieuwbouw van woningen en WUR kantoren is het elektriciteitsgebruik gelijk gebleven. Het gasgebruik is wel gedaald, gemiddeld 4,5 %, bij huishoudens zelfs met 11 %.
De inzet van De Woningstichting voor energiebesparing was een van de verrassingen van de avond. Ze willen zelfs een eco-corporatie worden, aldus Jerry Giesbers. Steeds meer woningen worden bij renovatie goed geïsoleerd tot het A label en misschien later energieneutraal. Alle bewoners met een geschikt dak kunnen zonnepanelen aanvragen. De Woningstichting betaalt de kosten. De huur wordt iets verhoogd, maar minder dan de opbrengst elektriciteit van de zonnepanelen. De huurder is dus per saldo beter af en velen willen wel.. Een grote bijdrage aan zonne-energie wordt geleverd door het MARIN, die 300 zonnepanelen gaat plaatsen.
Energiekosten van vlees en zuivel
Een eye-opener was de presentatie over de impact van de productie en vervoer van vlees en zuivel op het energiegebruik. Om al ons voedsel te produceren en bij de klant te brengen is wereldwijd net zoveel energie nodig als alle energie in transport en vervoer. Vooral vlees en zuivel dragen hieraan bij. Daarom promoot de gemeente een flexitarisch menu. Dit houdt in minder vlees eten en meer vleesvervangers. Door bij voorkeur verse en regionale producten te kopen en de auto hierbij te laten staan boek je milieuwinst. Ook restaurants worden gevraagd specialiteiten zonder vlees op de kaart te zetten. Ine Botman meldde dat al 5 restaurants in Wageningen een vegakeurmerk willen hebben. Dat is al net zoveel als in Nijmegen.
Informatie Wim Haver, voorzitter werkgroep Energie, 06 16484728. ttvallei@gmail.com