De werkgroep permacultuur is in juni 2010 van start gegaan met een bijeenkomst en een bezoek aan een volkstuin. Deze volkstuin is samengevoegd uit een aantal volkstuinen en word al een aantal jaren gezamenlijk bewerkt. Tijdens de tweede bijeenkomst zijn we bij Fiona van de werkgroep in de tuin geweest. Zij is bezig met diverse permacultuur experimenten op kleine stukjes grond rond het huis. Op verschillende manieren heeft zij lagen mulch op lagen karton gelegd om zo te proberen de schrale grond vol bramen geschikt te maken om groentes te telen.
Permacultuur Demonstratietuin
Neem een kijkje op de PermaTuin blog voor het laatste nieuws/Have a look at the PermaGarden blog for the latest news: http://ttpermatuin.wordpress.com/
Op de Eng heeft Transition Town Vallei een stukje land waar een permacultuur demonstratietuin wordt ingericht. De tuin is gelegen bij de Ritzema Bosweg op de Eng, en is onderdeel van een samengevoegde tuin, met als grootte ongeveer 10 bij 40 meter. Het ligt op een glooiende helling aan de rand van bos, ideaal voor een perma-ontwerp.
Op 2 oktober 2010 gaf Fiona een presentatie over permacultuur. Daarin vertelde ze eerst wat permacultuur is, waarna ze verschillende voorbeelden aanhaalde. Na de presentatie zijn we naar de volkstuin gefietst, waar zij haar ontwerpplannen voor het aanleggen van een permacultuur demonstratietuin in die volkstuin uit de doeken deed. Het ontwerpplan voor de permacultuur demonstratietuin wordt momenteel (voorjaar van 2011) uitgevoerd.
Vanaf februari is een groepje mensen van de permacultuur groep bezig met het ontwerp en de eerste inrichting. Op de begroting van Transition Town Vallei is geld vrijgemaakt voor materiaal, zoals plantgoed en informatiebordjes. Er is ondertussen een deel met struiken en bomen beplant, met appelbomen en diverse eetbare struiken langs de randen. Daarnaast is een deel ingericht met verhoogde stro-bedden waarop een mengcultuur van eenjarige groenten zal worden ontwikkeld. Het idee is dat door een goede keuze van planten, het gebruik van mulch en het niet-ploegen, het gebruik van mest en water kan worden geminimaliseerd. De methode is ontwikkeld door Emilia Hazelip, die zich heeft geinspireerd op Japanse teelt principes (van Masanobu Fukuoka). Bekijk hier een You-Tube film over Emilia Hazelips permacultuur tuin.
Het idee is dat de Transition Town Vallei demostratietuin een reeks experimenten zal laten zien, waarvan we kunnen leren wat op deze plek wel en niet werkt. Er is in de tuin nog volop ruimte voor andere permacultuur experimenten. Heb je zelf een leuk idee. Of wil je zelf een experiment doen. Laat het ons weten en voer het samen met ons uit!
We zijn iedere zaterdag middag vanaf 13.30 uur in de permacultuurtuin aan het werk in de Wageningse Eng naast het bord “Welkom in Wageningen” aan de Ritsema Bosweg. Kom ook de handen uit de mouwen steken! Iedereen is welkom om mee te helpen. Meld je aan bij Fiona Morris (fiona.a.morris@gmail.com, tel: 0617731200) of bij JanJoost Kessler (jjkessler@planet.nl, tel: 0621858647).
Ontwerpplan van de Permacultuur Demonstratietuin
Permaculture Design of the showgarden. The Permaculture design plan Fiona made for the allotment in Wageningen. Het permacultuur ontwerp dat Fiona heeft gemaakt voor de voorbeeldtuin op de Wageningse Eng. Dit ontwerp willen we in het voorjaar van 2011 gaan uit voeren. Zin om mee te helpen? Meld je aan op: ttvallei@gmail.com
An Introduction to Permaculture. The presentation Fiona held about permaculture on 2-10-2010. De presentatie over permacultuur die Fiona heeft gehouden op 2 oktober 2010.
Wat zijn de verschillen tussen permacultuur en biologische landbouw?
- Permacultuur is vooral een ontwerp systeem, met als doel zo veel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke processen en energie, en zo min mogelijk arbeid;
- Permacultuur streeft naar zero-afval, dus alle afval wordt hergebruikt en er is geen vervuiling van bodem of water;
- Permacultuur streeft naar het imiteren van ecologische processen, dus er is geen kale grond, optimale diversiteit, natuurlijke gewasbescherming. Je zal zelden gewassen in rijtjes zien.
- Een permacultuur tuin is zo ontworpen dat maximaal gebruik wordt gemaakt van natuurlijke energie: zon, water, bescherming tegen wind, helling.
- Permacultuur levert voedsel aan mensen, maar ook aan de locale dieren en planten.
Binnenplaats Markt 17 krijgt permacultuur ontwerp
Via de ‘Beursvloer Wageningen’ nov. 2012 kwam Transition Towns Vallei in contact met het inloopcentrum Markt17, een ontmoetingsplek in het centrum van Wageningen waar iedereen welkom is voor rust, gezelschap, spel en avondeten en is een initiatief van verschillende Wageningse kerken en geloofsgemeenschappen. Begin 2013 ontstond het idee om de betegelde binnenplaats van de lokatie Markt17 te veranderen in een tuin, maar het was niet duidelijk hoe haalbaar dit was en wat voor vorm het moest krijgen. Dit was een prima kans voor Transition Towns om een lokaal initiatief te ondersteunen met een permacultuur ontwerp.
Uit een ontmoeting met de initiatiefnemers en mensen van Markt17 bleek dat de binnenplaats verschillende functies moest vervullen. Ten eerste een plek voor rust, in lijn met het idee van het inloopcentrum, waar mensen genieten van buiten zijn. Goede zitplaatsen dus, en plekken om zowel alleen als in gezelschap te zitten. Daarnaast is er een keuken bij het inloopcentrum, en die kan natuurlijk goed gebruik maken van kruiden en dergelijke die in een tuin groeien. Op basis van de wensen, regels en beperkingen maakte de Permacultuurgroep een ontwerp met illustraties. Iedereen was enthousiast over het ontwerp en met het ontwerp in de hand kreeg Markt17 toestemming van de initiatiefnemers en verhuurder om de tuin in te richten voor planten en een terras.
De initiatief-nemers van Markt17 lieten er geen gras over groeien en de tuin is in één ochtend tijdens de actie ‘Nederland Doet’ door Markt17, de Permacultuurgroep en vrijwilligers omgetoverd van een tegeltuin tot het gekozen ontwerp. De koude start van het jaar maakte een aparte sessie voor het planten noodzakelijk, maar dat was geen probleem. Voor onderhoud is een vaste tijd afgesproken waarbij mensen van de permacultuur werkgroep aanwezig zijn en advies geven. De opkomst was steeds zeer goed en de tuin is nu simpelweg een onderdeel van het inloopcentrum. Het is een levende tuin geworden, in de zin van groen en spontaan onderhoud en beheer door bezoekers. Veel mensen die zelf geen tuin hebben kunnen hier nu aan de slag met hun ‘groene handen’ en iedereen kan rustig wat drinken, een boek lezen of genieten van de bijen die nu een nieuw adres hebben voor bloemen in Wageningen.
Informatie over Permacultuur
Permacultuur Nederland. Voor meer informatie over permacultuur, een eetbare planten database, filmpjes, downloadbare cursussen en meer.
Permacultuur Centrum Nederland te Zutphen organiseert workshops en cursussen over permacultuur. De eerstvolgende jaaropleiding start op zaterdag 12 februari of op donderdag 3 maart. De jaaropleidingen 2011 bestaan uit 9 zaterdagen van 10.00 uur tot 17.00 met soms een avondprogramma en evt. naar behoefte een (extra) aantal (gratis) praktijkdagen.
Permacultuur School Nederland met jaartrainingen permacultuur in weekeinden te Utrecht of Belgie.
Bij het Hof van Twello vlak bij Deventer zijn ook allerlei cursussen te volgen over tuinieren, permacultuur, etc. Ze hebben er allerlei tuinen aangelegd waar je doorheen kunt lopen en een blotenvoetenpad wat je kunt volgen. Er is een landwinkel waar je groenten, lokale producten en zaden kunt kopen.