Categorieën

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Werkgroep Energie

De werkgroep energie van Transition Town Vallei bestaat al weer drie jaar. De groep bestaat uit zes tot tien actieve leden uit Wageningen en soms Ede of Veenendaal, die interesse hebben in energie. De helft van de leden heeft eigen zonnepanelen en/of een zonneboiler en wil meer doen aan energiebesparing en anderen daarin meenemen. Andere leden willen windenergie stimuleren of de gemeente ondersteunen met het project klimaatneutraal of met zonnepanelen. Rode lijn voor onze activiteiten is energiebesparing bij huishoudens en inzet van duurzame energie. Daar willen we de burgers van Wageningen mee helpen.

Zonne-energie 

Aanschaf van zonnepanelen wordt steeds goedkoper en wordt daardoor kansrijker. Vorig jaar werd Wageningen de Nederlandse Solar City, zonnestad. We hebben per bewoner de meeste zonnepanelen (stand van zaken 9700 zonnepanelen eind 2013). Dit is te danken aan de stimulerende activiteiten van de Stichting Zonne-energie Wageningen, die in 2011 is opgericht. Transition Towns is lid van de begeleidingscommissie (denktank). Doel van de Stichting is om twee miljoen kWh elektriciteit te bereiken in 2014, het jaar dat het project al weer afloopt. Het projectgeld is dan op. Omdat bedrijven die veel elektriciteit gebruiken minder energiebelasting betalen(hoe meer je gebruikt hoe minder, schande), zijn de terugverdientijden voor zonne-energie te lang voor bedrijven. Daardoor wordt het einddoel net niet gehaald. We komen op 85%.

Dit jaar is de actie Zonnig Wageningen van start gegaan gericht op bedrijven en burgers die zonnepanelen kunnen bestellen. De actie van Atama in 2012 was voor de burgers een groot succes. In 2013 kunnen de bewoners zelf offertes vragen. Dit is veel lastiger, maar het loopt ondanks dat toch nog goed. Als de buren zonnepanelen hebben wil jij ze ook. Zo werkt het.

In april 2014 is er een speciale avond Solar City Wageningen

Zonne-energie op het dak van uw buur

Wanneer u zelf geen geschikt dat heeft voor zonnepanelen of alles en vol ligt en u wilt uw buren of kennissen helpen aan zonne-energie, kunt u deze panelen voor hun betalen. In een contract moet u dan regelen dat zij deze lening (huurkoop) terugbetalen op basis van de gemiddelde maandelijkse opbrengst. In de folder Zon op buur wordt dit kort uitgelegd. Met de rekenfile zonnepanelen, waarin u uw eigen getallen kunt invullen, kunt u zien op de grafieken wanneer u de investering hebt terugverdiend. Voorts is een model Overeenkomst huurkoop zonnepanelen opgenomen die u en de huurder kunnen tekenen.

Wageningen klimaatneutraal 2030

De werkgroep energie heeft vanaf de start in 2010 meegedaan met de activiteiten voor een klimaatneutraal Wageningen. In oktober 2013 is een avond georganiseerd over de voortgang van Wageningen klimaatneutraal. Een samenvatting werd gegeven van de successen van duurzaam bouwen, energiebesparing bij huishoudens, zonne-energie, wind, mobiliteit en beperken van vleesconsumptie (dit bevat bijna 50% van de CO2 uitstoot van Wageningen). We zijn in de gemeente redelijk op schema, maar eigenlijk moet nog erg veel gebeuren. De mooie plannen voor energiebesparing en renovatie in De Hoef, Tarthorst en Roghorst zijn veel belovend, maar duur. In de praktijk is er nog niet echt veel bespaard. Het hele verslag kunt u inzien of downloaden.

Windenergie

Transition Town Vallei steunt het initiatief om windenergie in Wageningen te realiseren. Alleen met wind kunnen we 50 % van de energie die we nu gebruiken duurzaam krijgen. Windmolens zijn daarom onvermijdelijk. De gemeenteraad heeft in oktober ingestemd met windmolens in de Wageningse haven – uiterwaarden. Op dit moment worden onderzoeken voorbereid door SBB en de Stichting Windenergie Wageningen om te bekijken of dit kansrijk is. De veiligheidsafstanden tot de haven en huizen kunnen er toe leiden dat er maar 2 of 3 windturbines kunnen komen. Dan is het de vraag of de businesscase nog uit kan. U kunt de nieuwsbrief windenergie downloaden.

 

 

Molenmarkt en Flexitariercampagne

Transition Town Vallei doet elk jaar mee aan de Molenmarkt. Centraal stonden dit jaar de zonne-energie en windenergie. Ook werd de voedselquiz weer gehouden met de vraag hoeveel energie zit er in de productie van voedsel. Van boer tot bord. Veel dus. Wel een kwart van alle energie die we gebruiken per persoon. Vlees is een grootgebruiker energie, daarna zuivel, melk en kaas, daarna vis, daarna bewerkt voedsel of ingevlogen groente. Het minste energie vraagt groente en fruit van het seizoen. De gemeente is daarom de flexitariercampagne gestart: eet minstens de helft van de week iets anders dan vlees of vis. Er zijn steeds meer lekkere vervangers verkrijgbaar.

  

 

 

Vallei Energie

Transition Towns steunt onze eigen duurzaam energiebedrijf ValleiEnergie. Als u lid wordt kunt u tegen reductie stroom afnemen van Greenchoice. Ook wordt u uitgenodigd voor bijeenkomsten over regionale energie input, zoals de WKK Wageningen, die misschien op biogas of hout gaat lopen, over initiatieven voor collectieve houtketels zoals in de De Hoef.
Kosten zijn € 24 per jaar en dan steunt u de regionale duurzame energie.

Meedoen met de Werkgroep?

Natuurlijk kunt u meedoen. We vergaderen eens per maand om activiteiten voor te bereiden. Voor informatie en opgave mail naar ttvallei@gmail.com of bel met Wim Haver 06- 16484728.