In de Wageningse wijk Pomona ligt een natuurlijk ingericht park van ca. 1 hectare met watertjes, hoge bomen en een oude fruitboomgaard. Een derde van het park is ingericht als Eetbare Bostuin, met een educatieve, sociale en voedsel functie. Er groeien onder meer kwee en stoofpeer, mispel, zure kers, moerbei, walnoot, pruimen, appels, hazelaars, peren, allerlei kleinfruit en kruiden..
Heb je zin om te leren over en mee te helpen bij het verzorgen van de Eetbare Bostuin, neem dan contact op met de werkgroep via bostuinpomonal@gmail.com. Ook om op de hoogte gehouden te worden van activiteiten of als je een rondleiding wilt.
Geschiedenis van PomonalDe wijk Pomona is voor een groot deel gebouwd op de plek van de vroegere kwekerij en sap- en conservenfabriek Pomona. Dit was een van de grootste kwekerijen van Wageningen, met onder andere een fruitboomgaard. De nog aanwezige hoogstamfruitbomen vormen een restant daarvan. Fruitbomen passen daarom historisch gezien bij deze wijk. Door de verwaarlozing was een groot deel van het park overwoekerd met bramen waardoor dit stuk vrijwel niet meer toegankelijk was en fruitbomen beschadigd raakten. Uit een enquête in de buurt kwam naar voren dat bewoners het als ontoegankelijk en onveilig ervoeren.
Herinrichting
Herinrichting was noodzakelijk, opdat het stuk tot meer natuurbeleving en ontmoeting zou uitnodigen. Zonder de natuurlijke ruigte geheel te verwijderen, want dat is ook de charme van het geheel. Sinds 2010 werken buurtbewoners en de werkgroep ‘Bostuin Pomonal’ samen om de rand van dit park op te knappen en opnieuw in te richten. Dit doen zij samen met mensen van Wijkcentrum de Pomhorst, Transition Towns Vallei, WMO en Stichting Wijkraad Noordwest.
In participatie-avonden op de Pomhorst werden wensen en zorgen uit de wijk geïnventariseerd en maakten buurtbewoners in groepjes 5 schetsontwerpen. Hovenier Paul Paardekooper heeft deze schetsen van de buurtbewoners verwerkt tot een professioneel ontwerp. Het plan voor een ‘bostuin’ was een wat wilde boomgaard met diversiteit en variatie zodat het geschikt is voor natuurbeleving en consumptie.
Start
In 2011 gingen de schoppen de grond in. De grond was eenmalig volledig omgeploegd om toegang te krijgen tot de door braamstruiken ingenomen woestenij. Vele handen én handjes hebben meegeholpen om de 20 fruitbomen, de vele bessenstruiken (deels gedoneerd door een buurtbewoner!) en de “eetbare heg” te planten.
Ook de andere steun vanuit buurtbewoners (soep, appeltaart!) was erg welkom! Een kunstenaar heeft voor de Bostuin een prachtige bank gemaakt van een boomstam die de ontmoetingsplek af maakte.
In het najaar van 2011 is de bostuin feestelijk geopend. Wethouder Lex Hoefsloot onthulde het informatiebord van de eetbare tuin. Op dit bord vindt u informatie over de tuin en worden activiteiten, die in de tuin gaan plaatsvinden, aangekondigd.
Vanaf 2012 is het: verzorgen, onderhouden, koesteren van de aanplant. Maandelijks komt de werkgroep bijeen om onderhoudsklussen te doen. Er komen ook vaak vrijwilligers af op deze werkdagen, wat het werk erg gezellig en afwisselend maakt. Vrijwilligers van de Pomhorst maaien het grasveld, waardoor het veld een ontmoetingsplek blijft en er gepicknickt, gevoetbald en zelfs gebarbecued kan worden.
Activiteiten
Bostuin Pomonal anno nu[/caption]In 2012 was er een workshop over geneeskrachtige kruiden en planten die goed bezocht werd. Toen de kerstman met de arrenslee naar de Pomona kwam, werd er gluhwein en warme chocolademelk uitgedeeld bij het vuurtje in de Bostuin. Buurbewoners nemen zelf initiatief en planten of zaaien prachtige bloemen en kruiden. Er worden ook activiteiten met de kinderen georganiseerd in de Bostuin door de Pomhorst.
Medio 2012 is er voor 1 jaar een vaste vrijwilliger aangesteld die in het groeiseizoen elke week aanwezig is voor onderhoud. Zij heeft naast het onderhoud een Permacultuur plantvak aangelegd met allerlei eetbare planten en geneeskrachtige kruiden, alsmede een plantvak met en voor kinderen. In april 2013 startte de 2-wekelijkse cursus Stadstuinieren, waar mensen leuke dingen hebben geleerd!
Bostuin Pomonal anno nu
De Bostuin Pomonal is nu een prachtige zonneweide met bloemen bessen en fruit- en notenbomen die regelmatig verzorgd worden. Het is nu toegankelijk en prettig toeven, een prachtige groene ontmoetingsplek voor de buurt. Het basisontwerp is uitgebreid met een pergola voor lei fruit, stapstammetjes voor kinderen en plantvakken voor kruiden. De tuin heeft een sociale, eetbare en educatieve functie. Zo hebben kinderen uit de wijk vorig jaar een eigen plantvak aangelegd. Nu is het wachten tot de kookclub van de Pomhorst kan gaan oogsten en koken met hun ‘eigen’ fruit en kruid! En op de steeds grotere oogst voor de hele buurt. De werkgroep blijft haar uiterste best doen om de Bostuin goed te verzorgen en is op zoek naar mensen die dit ook graag willen.
Het project Bostuin Pomonal is financieel en in het proces gesteund door buurtplatforms van de gemeente Wageningen, de gemeente Wageningen, KNHM, het Oranjefonds, Stichting DOEN en Stichting Solidez.
TT Vallei
Transition Town Vallei wil lokale voedselproductie stimuleren en de lokale veerkracht vergroten. Transition Town Vallei ondersteunt buurtbewoners in de planvorming, denkt en doet mee aan de inrichting en onderhoud van de tuin en kan fondsen werven om eetbaar groen te bekostigen. Wij willen meer eetbaar groen in Wageningse wijken stimuleren. Mocht u een geschikte plek weten en zin hebben om aan de slag te gaan, dan kunt u contact opnemen met Transition Town Vallei, ttvallei@gmail.com, of 06 –111 365 62 (Esther Schoenmaker).