Categorieën

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Transition Town Vallei

Samen naar een veerkrachtige vallei! De kracht van de lokale gemeenschap.

Transition Town Vallei is de transitiestad voor Wageningen, Renkum, Bennekom, Ede en omstreken.

Transition Town Vallei stimuleert en faciliteert initiatieven uit de eigen stad, wijk of buurt, die bijdragen aan de overgang naar een energie onafhankelijke en veerkrachtige samenleving. Transition Town Vallei staat voor een lokale gemeenschap waarin op een creatieve en sociale manier naar oplossingen wordt gezocht om te wonen, te werken en te leven met zo min mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen. Samen op weg naar een wereld waarin de gezondheid van mens en milieu in balans is.

Heb je een idee, dat lokaal uit te voeren is in samenwerking met de mensen om je heen, eenvoudig en laagdrempelig, energie-arm en milieuvriendelijk, sociaal, goedkoop en/of goed voor de lokale economie? Dan kun je zelf een steentje bijdragen op een positieve en proactieve manier aan de oplossing van de klimaat- en aardoliecrisis!

Transition Town Vallei – Voortgang

In mei 2009 kwam voor het eerst een heel diverse groep betrokken bewoners bijeen, van studenten tot 70+er. Hieruit ontstond een initiatiefgroep van zeven mensen, die sinds september 2009 filmvertoningen en activiteiten organiseert, de visie verdiept en verbindingen legt met allerlei mensen en organisaties.

Sinds mei 2010 is Transition Town Vallei een officiële stichting. Dit maakt de weg vrij voor het starten van grotere projecten waarvoor we subsidie aan kunnen vragen.

Elke eerste zaterdag in de maand wordt er een Transition Towns cafe georgeniseerd bij Vreemde Streken van 16 tot 18 uur. Daar kan kennis worden gemaakt met elkaar en met de mensen uit de initiatiefgroep. Regelmatig wordt er een bepaald thema aangeboord tijdens het cafe. Er is informatie over Transition Towns Vallei en de werkgroepen te krijgen en er ligt een ideeënmap ter inzage.

In het afgelopen jaar waren er al ruim 200 belangstellenden en zijn er een aantal groepen ontstaan die met elkaar activiteiten organiseren in de eigen wijk of rond een bepaald thema. De eetbare stad-groep is zeer actief bezig met hun plannen voor een bostuin in de Pomona te Wageningen. De energie-groep heeft in de afgelopen maanden een aantal bijeenkomsten gehad en er heeft zich een gezellige en enthousiaste groep mensen gevormd die vanalles ondernemen.  De permacultuur-groep heeft in juni de eerste bijeenkomst gehaden staat nog in de kinderschoenen. In het voorjaar van 2011 verwachten zij een permacultuur-tuin aan te leggen samen met iedereen die het leuk vind om mee te helpen. Meer over de verschillende groepen vind je onder het kopje ‘werkgroepen’ op deze site.

Transition Town Vallei heeft een grote ruimte tot de beschikking gekregen bij Nieuwland Wageningen aan de Hess van Suchtelenweg. We kunnen er terecht voor vergaderingen, themagroepen, en wat zich nog meer aandient. Er begint een gezellige zit/thee-hoek te ontstaan, plek voor transitie-leesvoer, een kantoorwerkplek, en we kunnen er in kleine groepen filmpjes bekijken en presentaties houden.

Visie

Onze samenleving verandert in rap tempo. Allerlei crisissen zijn de afgelopen jaren langsgekomen. Nu staan we aan het begin van een tijdperk waarin er een einde komt aan goedkope olie en dus aan onze energieverslindende maatschappij.

Klimaatverandering en piekolie vragen dringend om actie. Piekolie betekent dat we dichtbij het punt zitten waarop we door onze voorraden makkelijke te winnen, goedkope olie heen zijn. Dat betekent dat we binnenkort een omslag krijgen naar een afname van beschikbare energie. Leven met minder energieverbruik is onvermijdelijk en het is beter er bewust naar om te schakelen, dan er onvoorbereid door te worden overvallen.

Onze geïndustrialiseerde samenleving heeft niet meer de veerkracht om energiecrisissen op te vangen. We moeten gezamenlijk handelen, en we moeten nu handelen. Transitie is een plan voor en door gewone mensen ter voorbereiding op het einde van het olietijdperk. De gedachte achter Transition Towns is, dat veerkrachtige gemeenschappen veel beter voorbereid zijn op mogelijke crississen dan nu het geval is. Een veerkrachtige gemeenschap is zelfvoorzienend in zoveel mogelijk van zijn dagelijkse behoeften.

Ieder van ons kan bijdragen, want ieder van ons kan anderen inspireren en ieder van ons heeft andere kwaliteiten. Bent u geïnteresseerd? Kom dan naar een van onze activiteiten of neem contact met ons op. Stuur een e-mail naar ttvallei@gmail.com