Categorieën

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Binnenplaats Markt 17 krijgt permacultuur ontwerp

Binnenplaats Markt 17 krijgt permacultuur ontwerp

Via de ‘Beursvloer Wageningen’ nov. 2012 kwam Transition Towns Vallei in contact met het inloopcentrum Markt17, een ontmoetings­plek in het centrum van Wageningen waar iedereen welkom is voor rust, gezelschap, spel en avondeten en is een initiatief van verschillende Wageningse kerken en geloofsgemeenschappen. Begin 2013 ontstond het idee om de betegelde binnenplaats van de lokatie Markt17 te veranderen in een tuin, maar het was niet duidelijk hoe haalbaar dit was en wat voor vorm het moest krijgen. Dit was een prima kans voor Transition Towns om een lokaal initiatief te ondersteunen met een permacultuur ontwerp.

Uit een ontmoeting met de initiatiefnemers en mensen van Markt17 bleek dat de binnenplaats verschillende functies moest vervullen. Ten eerste een plek voor rust, in lijn met het idee van het inloopcentrum, waar mensen genieten van buiten zijn. Goede zitplaatsen dus, en plekken om zowel alleen als in gezelschap te zitten. Daarnaast is er een keuken bij het inloopcentrum, en die kan natuurlijk goed gebruik maken van kruiden en dergelijke die in een tuin groeien. Op basis van de wensen, regels en beperkingen maakte de Permacultuurgroep een ontwerp met illustraties. Iedereen was enthousiast over het ontwerp en met het ontwerp in de hand kreeg Markt17 toestemming van de initiatiefnemers en verhuurder om de tuin in te richten voor planten en een terras.

De initiatief-nemers van Markt17 lieten er geen gras over groeien en de tuin is in één ochtend tijdens de actie ‘Nederland Doet’ door Markt17, de Permacultuurgroep en vrijwilligers omgetoverd van een tegeltuin tot het gekozen ontwerp. De koude start van het jaar maakte een aparte sessie voor het planten noodzakelijk, maar dat was geen probleem. Voor onderhoud is een vaste tijd afgesproken waarbij mensen van de permacultuur werkgroep aanwezig zijn en advies geven. De opkomst was steeds zeer goed en de tuin is nu simpelweg een onderdeel van het inloopcentrum. Het is een levende tuin geworden, in de zin van groen en spontaan onderhoud en beheer door bezoekers. Veel mensen die zelf geen tuin hebben kunnen hier nu aan de slag met hun ‘groene handen’ en iedereen kan rustig wat drinken, een boek lezen of genieten van de bijen die nu een nieuw adres hebben voor bloemen in Wageningen.

 

Comments are closed.