Categorieën

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Thema avond Windenergie in Wageningen succes

Persbericht     14 oktober 2012

Themaavond Windenergie  in Wageningen succes

Op 3 oktober werd in de Hof van Wageningen een informatieavond windenergie gehouden, georganiseerd door Transition Town Vallei. Zeventig personen namen deel aan deze avond. Doel van deze avond was om de feiten van windenergie te verhelderen om zo een beter afgewogen keus te kunnen maken over de wenselijkheid van windenergie in Wageningen. Het verslag van deze avond is te vinden op vallei.transitiontowns.nl.  Ook is een nieuwe versie van de nota Vraag en Antwoord windenergie opgesteld. Hierin zijn conclusies uit de informatieavond opgenomen.

Windmolens zijn mogelijk in Wageningen, als we willen

De overlast van windmolens blijkt heel goed beperkt te kunnen worden.  Van belang is voldoende afstand van woningen en een keuze voor het type molen dat de minste hinder oplevert.  Windmolens kunnen worden teruggeregeld zodat ze stiller worden in de nacht en ze kunnen even worden stilgezet om slagschaduw te vermijden in woningen en kantoren. Ze blijven natuurlijk zichtbaar en veel mensen vinden dit lelijk. Maar als je rekening houdt met de landschappelijke structuren en met de kwaliteit van het landschap, is het verdedigbaar.

Waarom moeten windmolens dan toch in Wageningen ?

Het antwoord op deze vraag heeft alles te maken met de keuzen die je maakt.  Fossiele brandstoffen raken op en we moeten allemaal ons steentje bijdragen om de klimaatproblematiek in te dammen. Een steeds warmer wordende wereld leidt tot grote problemen voor de gezondheid en de wereldvoedselvoorziening. Duurzame energie moet, daar is iedereen het wel over eens.  Maar kan dat dan niet op zee, of in Flevoland, wordt veel gevraagd.  Op zee kan wel, maar dat is duur en het schiet niet op met de realisatie van de geplande parken. Het moet ook op zee, maar het moet ook op land. Zoveel duurzame energie is nodig. En de werkelijke keus ligt in de eigen verantwoordelijkheid. Schuiven we het op andermans bord (Flevoland, kusten) of nemen we zelf het initiatief. Om te laten zien dat het ons ernst is met het klimaatprobleem zullen we misschien windmolens voor lief moeten nemen in Wageningen totdat er voldoende alternatieven beschikbaar zijn. Aardwarmte of waterstof, bijvoorbeeld. Maar dat duurt nog meer dan 10 jaar.

Lusten en lasten goed verdelen

De Stichting Windenergie Wageningen wil, als de gemeente  er uiteindelijk mee instemt, zorgen voor de realisatie van windmolens. Zij wil daarbij dat de Wageningers optimaal kunnen profiteren van de windmolens. Wie investeert, deelt mee in de winst. De aandelen die je kan kopen moeten ook voor de kleine beurs betaalbaar zijn.

Lokatiekeus in windateliers

De Stichting Windenergie Wageningen organiseert op 30 oktober en 6 november windateliers van 17.00 – 22.00 uur.  Op deze twee avonden, die bij voorkeur allebei moeten worden bezocht, worden de voorwaarden bepaald voor de lokatiekeus en worden lokaties onderling vergeleken. Een optimale lokatie komt dan waarschijnlijk naar boven. Opgave bij www.windenergiewageningen.nl.


 

Inlichtingen over de informatie avond, Wim Haver, voorzitter werkgroep Energie Transition Town Vallei, 06 16484728

Inlichtingen windateliers Paddy Noë, voorzitter Stichting Windenergie Wageningen, 06 54254441

verslag thema avond.pdf

Comments are closed.