Nieuwsbrieven

Meest recente nieuwsbrief.

Klik hier om een overzicht van alle nieuwsbrieven te krijgen.

Werkgroep Energie komt iedere maand bij elkaar. Wilt u mee doen? - Kijk dan bij Werkgroep Energie of mail ttvallei@gmail.com

Permaculture-tuin werkdagen
- Wageningse Eng
Ritsema Bosweg
ieder zaterdagmorgen van 10 uur tot 13 uur
- Bostuin Pomonal bij Pomona.
Wekelijks op vrijdagmiddag. Voor meer informatie mail naar ttvallei@gmail.com

Voor meer activiteiten:
Agenda Platform Duurzaam Wageningen
bewustwageningen.nl/agenda

Foodbattle van 27 oktober tot 16 november

De CDA-vrouwen nodigen iedereen uit om mee te doen aan de foodbattle.
Eten gooi je niet weg!
Dat is the slogan van de Food Battle!

Aanmelden kan via onderstaande website.

www.foodbattle.nl/huidige-battles/cdav

Bij deelname noteert u drie weken, van 27 oktober tot 16 november, wetenswaardigheden over uw voedsel. De universiteit van Wageningen verwerkt de gegevens.
Stuur deze uitnodiging a.u.b. door aan bekenden.

Heeft u vragen, neem dan contact op: lies visscher, tel 06-53464642 of stuur een mail, sms.

Wageningen op zon

Hebt u geen geschikt dak en u wilt toch graag zonneënergie? Burger coöperatie Wageningen op Zon maakt het mogelijk om gezamenlijk te investeren in een zonnecentrale op het dak van de diepwatertank van MARIN aan de Haagsteeg in Wageningen.
Particulieren die in de postcodegebieden 6701, 6702, 6704, 6706, 6707, 6708, 3911 en 6721 wonen, kunnen hieraan meedoen. Bent u nieuwsgierig hoe dag gaat, lees dan hier verder>.

Wijk Energie Coördinatoren gezocht!


De gemeente heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Er zal een enorme transitie zal moeten plaatsvinden in energievoorziening. De gemeente is zich hiervan bewust, evenals diverse partners. Maar de gemeente kan dit niet alleen. De centrale vraag is dan ook hoe we Wageningen in de toekomst kunnen verwarmen (en koelen) en welke rol het gasnet hier nog in speelt. Om klimaatneutraal te worden willen we op wijkniveau een gezamenlijk visie vormen en daar vervolgens (per vijf jaar) een actieplan aan koppelen.. en dit uitvoeren. En hier heeft de gemeente hulp bij nodig. Daarom zoekt de gemente Wijk Energie Coördinatoren
Woont u in Wageningen, en heeft u enige kennis van energie en besparingsvraagstukken? Weet u wat er in uw eigen wijk speelt op het gebied van energie (soort woningen/gebouwen, gemiddeld verbruik, activeringsmogelijkheden van wijkgenoten) of bent u bereid u hierin te verdiepen? Zou u deze kennis in willen brengen, mee willen denken over toekomstig energiebeleid en – samen met wijkgenoten – mee willen werken aan de energietransitie binnen uw wijk?
Spreekt het bovenstaande u aan? Lees dan hier verder.

11 juli Workshop Groei of evenwicht bij iWeek

28 mei was Barry Voeten in Wageningen om voor het Transition Town en Duurzaam Wageningen een avond over alternatieven voor geld te verzorgen. Het was een interessante avond waarin Barry Voeten een workshop over Euro’s en alternatieven hiervoor. Voor wie dat gemist heeft, Barry komt op 11 juli nog een keer naar Wageningen om een workshop over dit onderwerp te geven, maar dan in het engels. Hij komt naar de iWeek van OtherWise. The iWeek wordt georganiseerd door OtherWise van 9 t/m 11 juli; drie dagen lang zijn er workshops overal allerlei onderwerpen, maar interactieve metthoden staan centraal. Voor meer info over de iWeek ga naar iWeeks.nl. Voor meer info over de kleureeconomie van Barry Voeten ga naar kleureneconomie.nl.

7 juni fiets excursie naar boerderijen

Zaterdag 7 juni organiseert de Stichting Boerengroep een fietsexcursie in het prachtige landschap rond Wageningen om een aantal bijzondere boerderijen te bezoeken. Pak je fiets en doe mee! Verzamelen om 9.00 uur bij het Radix gebouw op de campus van de Universiteit. In Hemmen wordt een biologische akkerbouwbedrijf van de familie Koopman bezocht. Daarna wordt de erg gevarieerde veehouderij de Lingehof bezocht. De dag wordt beëindigd met een bezoek aan de tuinderij De Stroom, waar biologische groente op kleine schaal verbouwd worden. Het is de bedoeling om rond half zes weer terug te zijn in Wageningen. Vergeet niet om laarzen en regenkleding mee te brengen, voor het geval dat het slecht weer is. Neem ook zelf een lunch mee. De excursie is gratis, maar neem wel zelf je lunch mee. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar boerengroep@wur.nl.

28 mei, TT-D café : Groei of evenwicht

Op 28 mei zal weer een thema avond over alternatieven voor geld georganiseerd worden. Deze avond was eerst gepland op 17 april en was toen gecanceld.
De avond vindt plaats in Vreemde Streken, Conventplein en begint om 20.00 uur. De titel is: Groei of evenwicht: is geld er om iets mogelijk te maken of leven we om geld te verdienen.

Barry Voeten, schrijver van het boekje “Een evenwichtige economie” geeft een workshop over de nadelen van het huidige geldsysteem en de mogelijke alternatieven. Barry zegt hierover: `De huidige economie leidt ertoe dat enkelen rijk worden en dat grondstoffen uitgeput raken. We moeten naar een balans met de wereld en niet langer afhankelijk zijn van banken en het huidig systeem.` Om te beginnen kan de gemeenschap lokaal duurzame initiatieven financieren buiten de banken om, zoals gebeurd is bij de renovatie van Lazuur in Wageningen. Een ander voorbeeld uit Wageningen is het LETS systeem , ruilhandel zonder geld. De deelnemers zullen actief worden betrokken bij de keuzes die mogelijk zijn.

Info Jannie Atzema 0619575167.

17 en 18 mei: Introduction course on permaculture (in english)


Heeltsje Graansma geeft samen met Lian Kasper en Jeanine Verhagen een introductiecursus in permacultuur en agroecologie op 17 en 18 mee in het engels. Ze heeft deze cursus eerder dit jaar gegeven in het Nederlands. Heeltsje heeft met Transition Town Vallei de Bostuin Pomonal ontworpen volgens de principes van permacultuur. Deze cursus vindt gedeeltelijk plaats in de bostuin Pomonal.

De basis principes van permacultuur en agroecolgie zullen besproken worden en in verschillende oefeningen zullen we ontdekken hoe we de kennis kunnen toepassen in ons leven.

Deze cursus wordt gegegeven in samenwerking met OtherWise en de Boerengroep.

Locatie: Gebouw met de klok, begane grond. Generaal Foulkesweg 37, Wageningen en bostuin Pomonal van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Prijsbepaling achteraf. Je betaalt wat je het waard vindt, op je eigen manier, in geld, goederen en/of diensten.

Meer informatie en opgave: heeltsje.wordpress.com

17 april Thema avond: Groei of evenwicht? Geannuleerd wegens ziekte

De thema avond vanavond 17 april over geld en alternatieven voor geld is geannuleerd.
Op 17 april organiseren Transition Town Vallei en Platform Duurzaam Wageningen een thema-avond over geld en alternatieven van geld. De avond vindt plaats in Vreemde Streken, Conventplein en begint om 20.00 uur. De titel is: Groei of evenwicht: is geld er om iets mogelijk te maken of leven we om geld te verdienen.

Barry Voeten, schrijver van het boekje “Een evenwichtige economie” geeft een workshop over de nadelen van het huidige geldsysteem en de mogelijke alternatieven. Barry zegt hierover: `De huidige economie leidt ertoe dat enkelen rijk worden en dat grondstoffen uitgeput raken. We moeten naar een balans met de wereld en niet langer afhankelijk zijn van banken en het huidig systeem.` Om te beginnen kan de gemeenschap lokaal duurzame initiatieven financieren buiten de banken om, zoals gebeurd is bij de renovatie van Lazuur in Wageningen. Een ander voorbeeld uit Wageningen is het LETS systeem , ruilhandel zonder geld. De deelnemers zullen actief worden betrokken bij de keuzes die mogelijk zijn.

Info Jannie Atzema 0619575167.

11 april 2014: Zaden ruilbeurs

Kom je teveel aan zaden ruilen!

Vrijdag avond 11 april, 19.30 – 22 uur, Gebouw met de klok, Generaalfoulkesweg 37, Wageningen

Toegangsprijs: vrijwillige bijdrage

Transition Town Vallei organiseert 11 april een avond waarop bollen, knollen en zaden kunnen worden geruild in het Gebouw met de klok, (OtherWise), Generaal Foulkesweg 37.

Voor iedereen die groenten- en bloemenzaden over heeft. Neem je zakjes groenten-, kruiden- of bloemenzaden mee.

Huisregels:

  • Brengen en uitstallen van je zaden kan op vrijdavond tussen 19 en 19.30 uur. We ruilen vanaf 19.30 uur.
  • Voorzie de zaden van de naam, de soort, herkomst, jaartal waarin geoogst, en evt je eigen naam.
  • Neem om teleurstelling te voorkomen alleen de zaden mee die geruild kunnen worden, dus die op mogen. Laat de rest thuis.

Informatie avonden zonne-energie

Er liggen al 10.000 zonnepanelen op daken in Wageningen. We zijn koploper in Nederland en waren vorig jaar niet voor niks uitgeroepen tot Solarcity Nederland. In mei, wanneer het project zonne-energie Wageningen afloopt, wordt een nieuwe zonnestad gekozen.

Op donderdag 10 april en maandag 14 april kunt u uw licht opsteken over mogelijkheden om thuis ook zonnepanelen of een zonnecollector met boiler voor warm water aan te schaffen. Organisatie is in handen van de Stichting Zonne-energie Wageningen.
De avonden worden gehouden in de BBLTHK van 19.30 – 22.30 uur.

20:00 uur: Welkom
20.05 uur: De kracht van zonne-energie en actuele ontwikkelingen
Rogier Coenraads, Stichting Zonne-energie Wageningen
20:20 uur: Zonnepanelen en zonneboilers: techniek, randvoorwaarden en financieel
Frank Zegers, E4S Consult
20:45 uur: Zonne-energie, praktijkervaringen van een Wageninger
10 april: Koos Kingma, 14 april Willem Würdemann
21:00 uur: Ruimte voor vragen
21:30 uur: Leveranciersmarkt
Maak kennis met verschillende leveranciers en stel direct uw vragen! Hier kunt u direct uw vragen stellen en een aantal verschillende aanbieders uit de regio met elkaar vergelijken. De volgende leveranciers zijn aanwezig: Atama, Factor 30, Solesta, ValleiEnergie, Van Rennes en Wageningen op Zon.

U kunt zich aanmelden voor de informatiebijeenkomsten door een e-mail te sturen naar:
info@zonne-energie-wageningen. Entree gratis.