Nieuwsbrieven

Meest recente nieuwsbrief.

Klik hier om een overzicht van alle nieuwsbrieven te krijgen.

Agenda

17 april, 20.00-22.00 uur
TTD-Café

Groei of evenwicht; is geld er om iets mogelijk te maken of leven we om geld te verdienen. Zijn er alternatieven?
Locatie: Vreemde Streken, 1e Kloostersteeg 3, Wageningen

Het Platform Duurzaam Wageningen en Transition Town Vallei organiseren een maandelijks een TT D-café met een thema-avond.

Werkgroep Energie Vergadert maandelijks. Meedoen? - Kijk op de Werkgroep Energie of mail naar ttvallei@gmail.com

Permacultuur-tuin werkdagen Wageningse Eng aan de Ritsema Bosweg - Bostuin Pomonal bij Pomona. Kijk op de TT agenda voor de tijden van de wekelijkse werkdagen en opkomende evenementen dit seizoen.

Voor meer activiteiten:
TT agenda
Agenda Platform Duurzaam Wageningen
bewustwageningen.nl/agenda

17 april Thema avond: Groei of evenwicht? Geannuleerd wegens ziekte

De thema avond vanavond 17 april over geld en alternatieven voor geld is geannuleerd.
Op 17 april organiseren Transition Town Vallei en Platform Duurzaam Wageningen een thema-avond over geld en alternatieven van geld. De avond vindt plaats in Vreemde Streken, Conventplein en begint om 20.00 uur. De titel is: Groei of evenwicht: is geld er om iets mogelijk te maken of leven we om geld te verdienen.

Barry Voeten, schrijver van het boekje “Een evenwichtige economie” geeft een workshop over de nadelen van het huidige geldsysteem en de mogelijke alternatieven. Barry zegt hierover: `De huidige economie leidt ertoe dat enkelen rijk worden en dat grondstoffen uitgeput raken. We moeten naar een balans met de wereld en niet langer afhankelijk zijn van banken en het huidig systeem.` Om te beginnen kan de gemeenschap lokaal duurzame initiatieven financieren buiten de banken om, zoals gebeurd is bij de renovatie van Lazuur in Wageningen. Een ander voorbeeld uit Wageningen is het LETS systeem , ruilhandel zonder geld. De deelnemers zullen actief worden betrokken bij de keuzes die mogelijk zijn.

Info Jannie Atzema 0619575167.

11 april 2014: Zaden ruilbeurs

Kom je teveel aan zaden ruilen!

Vrijdag avond 11 april, 19.30 – 22 uur, Gebouw met de klok, Generaalfoulkesweg 37, Wageningen

Toegangsprijs: vrijwillige bijdrage

Transition Town Vallei organiseert 11 april een avond waarop bollen, knollen en zaden kunnen worden geruild in het Gebouw met de klok, (OtherWise), Generaal Foulkesweg 37.

Voor iedereen die groenten- en bloemenzaden over heeft. Neem je zakjes groenten-, kruiden- of bloemenzaden mee.

Huisregels:

  • Brengen en uitstallen van je zaden kan op vrijdavond tussen 19 en 19.30 uur. We ruilen vanaf 19.30 uur.
  • Voorzie de zaden van de naam, de soort, herkomst, jaartal waarin geoogst, en evt je eigen naam.
  • Neem om teleurstelling te voorkomen alleen de zaden mee die geruild kunnen worden, dus die op mogen. Laat de rest thuis.

Informatie avonden zonne-energie

Er liggen al 10.000 zonnepanelen op daken in Wageningen. We zijn koploper in Nederland en waren vorig jaar niet voor niks uitgeroepen tot Solarcity Nederland. In mei, wanneer het project zonne-energie Wageningen afloopt, wordt een nieuwe zonnestad gekozen.

Op donderdag 10 april en maandag 14 april kunt u uw licht opsteken over mogelijkheden om thuis ook zonnepanelen of een zonnecollector met boiler voor warm water aan te schaffen. Organisatie is in handen van de Stichting Zonne-energie Wageningen.
De avonden worden gehouden in de BBLTHK van 19.30 – 22.30 uur.

20:00 uur: Welkom
20.05 uur: De kracht van zonne-energie en actuele ontwikkelingen
Rogier Coenraads, Stichting Zonne-energie Wageningen
20:20 uur: Zonnepanelen en zonneboilers: techniek, randvoorwaarden en financieel
Frank Zegers, E4S Consult
20:45 uur: Zonne-energie, praktijkervaringen van een Wageninger
10 april: Koos Kingma, 14 april Willem Würdemann
21:00 uur: Ruimte voor vragen
21:30 uur: Leveranciersmarkt
Maak kennis met verschillende leveranciers en stel direct uw vragen! Hier kunt u direct uw vragen stellen en een aantal verschillende aanbieders uit de regio met elkaar vergelijken. De volgende leveranciers zijn aanwezig: Atama, Factor 30, Solesta, ValleiEnergie, Van Rennes en Wageningen op Zon.

U kunt zich aanmelden voor de informatiebijeenkomsten door een e-mail te sturen naar:
info@zonne-energie-wageningen. Entree gratis.

Donderdag 3 april: Informatieavond

Transition Town Vallei nodigt je uit voor een informatie avond op donderdag 3 april, WUR Campus, Forum Gebouw, zaal C222
vanaf 18.30 uur. We delen de Transition Town filosofie en vertonen de film “In Transition 2.0″. Je bent van harte welkom! Breng iets mee om te delen: ideeën, verhalen, koekjes, en een eigen beker. Wij verzorgen de thee.

Cursus Praktische Permacultuur

In de eetbare bostuin Pomonal in Wageningen wordt een Cursus Praktische Permacultuur gegeven. Er zijn twee startdata vrijdag 4 en maandag 7 april. Op de maandagen wordt de cursus ook in het engels vertaald.

Permacultuur is een systeem om duurzame manier van leven te ontwikkelen. In deze cursus leer je de principes van permacultuur toe te passen in je dagelijks leven. Er zijn veel praktijkvoorbeelden te zien en veel te leren door te doen in Eetbare Bostuin Pomonal in Wageningen.

Hierbij wordt o.a. ingegaan op: hoe creëer ik een vruchtbare bodem, de makkelijke moestuin, werken met de natuur i.p.v. vechten ertegen, (on)kruiden, gunstige plantencombinaties en nog veel meer.

De cursus beslaat 7 ochtenden van 10.00-12.00 uur, je kan kiezen tussen vrijdag of maandag. Meer informatie en aanmelden: heeltsje.wordpress.com
Transition Town Vallei biedt deze cursus aan in samenwerking met stichting Otherwise en de Boerengroep.

Transition Town Vallei ondersteunt het initiatief Wageningen op Zon.

Transition Town Vallei ondersteunt het initiatief Wageningen op Zon.
“‘Transition Towns over de hele wereld zien lokaal als oplossing voor de globale problemen, die worden veroorzaakt door piekolie en de klimaatverandering. ‘Wageningen op zon’ draagt bij aan een duurzaam en veerkrachtig energienetwerk in Wageningen, dat tegen een stootje kan en transparant is. Ik beveel deelname aan dit burgerinitiatief dan ook van harte aan.” aldus Esther Schoenmaker.
Zie www.wageningenopzon.nl

29 maart Bostuin Pomonal, hutten bouwen

29 maart Bostuin Pomonal, Pomona, Wageningen
van 13.30 tot 15.30 uur:
Wilgentenen hutten bouwen, opschoonactie en 2e handskledingwinkel in Pomhorst open
.

In januari zijn in de uiterwaarden bij het wilgenknotten mooie takken apart gehouden. Daar gaan we samen met de Pomhorst en Rotary hutten mee bouwen in bostuin Pomonal. Tegelijkertijd is er ook een opschoonactie en ruimen we met zijn allen het zwerfvuil op in de buurt rond de bostuin. In de Pomhorst is het tweedehands kledingwinkeltje open. Je bent van harte welkom!

Vrijdag 21 Maart Kledingruil

Op vrijdagavond 21 maart, van 19.30 tot 22 uur, organiseert Transition Town Vallei een avond waarop kleding kan worden geruild in onze ruimte aan de Hesselink van Suchtelenweg. Voor vrouwen die behoefte hebben aan een gratis ‘nieuwe’ outfit. Dit is de gelegenheid om je kast op te ruimen. Laat je kleding, accessoires en goede schoenen die je niet meer draagt niet verpieteren in je kast. Maar gun ze een tweede leven, en kom ruilen!

Locatie: Hesselink van Suchtelenweg, Wageningen, het is ’t gebouwtje met plat dak achter Microbiologie en voormalig Unitas, trap af naar beneden.

Huisregels:

· Inloop en uitstallen van je kleding kan vanaf 19.30. We ruilen vanaf 20 uur.

· Er zijn niet genoeg hangers aanwezig om alles op te hangen. Dus neem je eigen hangers voorzien van naam (als je ze terug wil hebben) mee als je dingen op wil hangen.

· Om te garanderen dat er voor iedereen iets leuks te ruilen is, vragen we je om minstens 3 kledingstukken mee te nemen.

· De kleding dient schoon, gewassen en in goede staat te zijn. Verder mag het alles zijn maar ondergoed en sokken mogen in je kast blijven.

Tweedaagse cursus Permacultuur& Agro-ecologie


Heeltsje Graansma geeft op 29 en 30 maart samen met Lian Kasper een tweedaagse kennismakingscursus Permacultuur en agro-ecologie. Heeltsje heeft met Transition Town Vallei de Bostuin Pomonal ontworpen volgens de principes van permacultuur. Bij de cursus wordt ook een bezoek gebracht aan de bostuin Pomonal.

In deze interactieve cursus leer je de basis van permacultuur en agro-ecologie kennen. En wat de mogelijkheden zijn om ze toe te passen in je eigen leven. Permacultuur gaat over ontwerpen van lokale veerkrachtige systemen met als doel het creëren en delen van overvloed. Een Permacultuur systeem simuleert een ecosysteem, mensen werken samen met de natuur. Agro-ecologie is een in Zuid-Amerika groeiende integrale landbouwmethode waarbij de mens weer onderdeel is van de natuur. Beide zijn toepasbaar op elke schaal, van plantenpot tot tientallen hectaren.

Deze cursus is onderdeel van een breder programma over permacultuur en agro-ecologie van OtherWise en Boerengroep, met ook de Cursus Praktische Permacultuur.

Locatie: Gebouw met de klok, begane grond. Generaal Foulkesweg 37, Wageningen

Meer informatie en opgave: heeltsje.wordpress.com

Ontwerpcursus Permacultuur

De Transition Towns Permatuin van de permacultuurgroep van Transition Towns Vallei begint bijna aan haar vierde seizoen. Het jaar begint goed want voor dit jaar zijn er voor het eerst lezingen en praktijklessen van een permacultuur ontwerp cursus op de permatuin. De cursus wordt gegeven door de ontwerper van de TT-Permatuin en landschapsarchitect Fiona Morris. Naast de activiteiten op de permatuin zijn er gastsprekers, workshops ecologisch bijenhouden en schimmelkweken en een aantal leuke excursies. Geintereseerden kunnen meer informatie vinden op de site van de ttpermatuin de ttpermatuin en op de site van de cursus (zie atelierrabbit.com ).